Voorbereiden
Voorbereiden Uitvoeren Reflecteren
Plannen: alles begint bij een goede planning
Een planning is een effectief hulpmiddel om je studietijd efficiënt te benutten en te combineren met andere activiteiten.
Het biedt een overzicht van al je taken/groepswerken/deadlines/… waardoor je minder snel zaken uit het oog zal verliezen en je bij het naderen van je deadlines niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Smartschool Planner
We werken met de Planner op Smartschool. Daar krijg je een overzicht van jouw lessen en de opdrachten, toetsen... die je krijgt.
Weet je nog niet goed hoe die werkt? Bekijk dan dit filmpje.
Alles begint bij een goede planning
Zorg er steeds voor dat je planning:
realistisch en haalbaar is. Maak een planning op maat van je eigen kennen en kunnen.
rekening houdt met je capaciteiten en je individuele situatie. Schrijf niet dat je 12 uur zal studeren op een dag als je op dit moment eigenlijk maar 6 uur per dag werkt. Noteer letterlijk wat je wanneer zal doen.
flexibel is en reservetijd bevat. Bouw een buffer in voor onvoorziene omstandigheden (bijv. een taak duurde langer dan je had ingeschat, een hoofdstuk uit het handboek was moeilijker dan verwacht).
een goed evenwicht bevat tussen inspanning en ontspanning. Voorzie af en toe een pauze zodat je je gedachten kan verzetten.
Hoe maak je een planning?
Stap 1 Bepaal hoeveel tijd je vastzet om te werken.
Zeker nu je de hele dag thuis bent, is een goed ritme heel belangrijk! Maak best een dagplanning waaraan je je kan houden en die zorgt voor een goede variatie.
Stap 2: Maak een to-dolijst.
Voor je begint te plannen is het belangrijk om een zicht te krijgen op welke taken, opdrachten en deadlines je allemaal hebt.
Lijst al je vakken op;
Vul per vak aan wat je moet doen en wat de deadlines zijn;
Welke taken zijn prioritair (= dringend en belangrijk)? Om dit te bepalen, kan je gebruik maken van het prioriteitenkwadrant van Eisenhower.
Hoelang zal ik aan elke taak bezig zijn? Plan beter te veel tijd in dan te weinig. Er kan altijd iets onverwacht gebeuren… Wees ook realistisch en schat de tijd in op basis van je eigen ervaringen.
Stap 3: Tijd voor de eigenlijke planning.
Hierin ga je best “achterstevoren” aan de slag. Dat betekent dat je begint met de deadline en van daar terugwerkt in de tijd. Zo krijg je een prima zicht op wat je wanneer moet doen.
ZAVO-sjablonen
Om je op weg te helpen geven we je enkele sjablonen om mee aan de slag te gaan. Om met de documenten op deze pagina aan de slag te gaan, maak je best eerst een kopie van het document voor jezelf. Hoe je dat moet doen, vind je hier.
Organiseer jezelf
Hoe maak ik mijn boekentas?
Hoe maak ik mijn boekentas op school?
Haal alles uit je boekentas.
Leg het op je bank.
Open je SmartSchool Planner op je lesweek.
Kijk naar de lesuren voor de volgende dag.
Welke vakken heb je die dag? Welke taken moet je maken, welke lessen moet je studeren?Stop die vakken volledig in je boekentas.
Vergeet ook niet:
vervoermap/huistakenmap
schrijfgerief
turn- of zwemgerief naar huis mee te nemen om te laten wassen
laptop
Wat er nog op je bank ligt, bewaar je in je locker.
Hoe gebruik ik mijn boekentas thuis?
Haal alles uit je boekentas.
Leg het op je bureau/werktafel.
Vervoermap/Huistakenmap: Open ze en controleer de blaadjes:
Horen ze in een map? Steek de blaadjes op de juiste plaats in je mappen.
Is het een taak? Laat het liggen op je werktafel om te maken.
Moet het gehandtekend worden? Neem ze samen met je agenda mee naar je ouders en laat ze handtekenen. Stop het terug in je vervoermap.
SmartSchool Planner: Bekijk je taken en/of toetsen voor morgen en ga aan het werk.
Hoe maak ik mijn boekentas thuis?
Open je SmartSchool Planner.
Kijk in je agenda wat je moet studeren en/of voorbereiden voor de volgende dag. Controleer wat je moet meebrengen.
Stop dat in je boekentas of je vervoermap/huistakenmap.
Bekijk de volgende lesdag.
Stop deze vakken in je boekentas.
Kijk of je L.O. of P.O. hebt.
Stop het in je boekentas.
Kijk naar het bijgeschreven materiaal
Stop het in je boekentas.
Vergeet ook niet:
Vervoermap/huistakenmap
Schrijfgerief/geodriehoek/rekenmachine
enkel bladen leeg papier
Opgeladen laptop
Turnzak/zwemgerief
Lunchpakket: eten+drank
Je werkplek inrichten
Waar studeer ik?
een rustige plaats: bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken, bureau van mama of papa, in je eigen slaapkamer.
een horizontaal vlak: bijvoorbeeld een bureau, een houten plank op poten/schragen, een tafel...
licht om te werken: bijvoorbeeld voor een raam, naast een raam (lichtinval komt van links), met een bureaulamp...
Hoe ziet mijn werkplek er uit?
sober, eenvoudig en opgeruimd: een lege tafel, een lege plank, een lege bureau
een comfortabele stoel
kladpapier, fluostiften
te studeren vakken liggen in pakketjes klaar per vak: werkschriften, cursussen, toetsen, extra oefeningen, taken en bovenop het leerstofoverzicht
laptop met smartschool open opzij van de werkplek, zeker niet in het midden
gsm in een andere ruimte
En wat met de gsm?
Vind jij het ook zo fijn om steeds je gsm in de buurt te hebben? Dat kunnen we allemaal best begrijpen! Het is dan ook een erg handig ding. Maar die smartphone vraagt vaak erg veel van jouw aandacht en tijd. Moeilijk om je dan te focussen op de leerstof. Daarom bundelden we enkele apps die je kunnen helpen om die gsm toch even aan de kant te leggen en je te focussen op de leerstof. Kom op! Je kan het!
Offtime
Offtime helpt je offline gaan zonder dat je iets mist. Door een soort digitale assistente te zijn die al jouw communicatie bijhoudt en afleidende apps tijdelijk op stop zet, zodat jij je even op iets anders kunt concentreren.Cold Turkey
Je kent het wel. Even snel Facebook checken of dat filmpje op YouTube bekijken, voordat je weer verder gaat met studeren. Voor je het weet is er een uur voorbij, zonder dat je iets bent opgeschoten. Cold Turkey moet uitstelgedrag verhelpen en werkt op je laptop. Voor de gsm heet de app SelfControl.Forest
Deze iPhone-app probeert je van je iPhone-verslaving af te helpen, maar alleen op de momenten dat het nodig is. Forest beloont je voor momenten dat je zonder gsm kan. Een virtueel bos aanleggen blijkt een goede motivator, hoe gek dat ook klinkt.Study Checker
Deze app houdt jouw studeertijd voor je bij. Je kan er ook pauzes op ingeven en zelfs de studeertijd per vak bijhouden. Met deze app blijf je gefocust en motiveer je jezelf! Bovendien maak je hiermee waarschijnlijk ook je ouders blij als je hen jouw 'statistieken' voorlegt ...Moment
Moment is een app die de tijd die je spendeert op je gsm bijhoudt en je toestaat om daar limieten op te zetten. Zo krijg je niet alleen zicht op je eigen gebruik, maar ook plots meer tijd voor alle andere dingen in het leven!