Uitvoeren

Studeren kun je leren

Kennis steeds terughalen uit je langetermijngeheugen versterkt het geheugenspoor, waardoor je beter leert. Klinkt ingewikkeld... Het betekent zoveel als: het is bewezen dat je beter leert in verschillende korte sessies dan in één lange. 

Taakstrategieën

Een taakstrategie is een slimme manier of stappenplan dat je helpt om een taak goed aan te pakken en te voltooien. Het is eigenlijk een plan dat je vooraf maakt, waarin je nadenkt over hoe je de taak gaat uitvoeren: wat je eerst gaat doen, wat daarna, en welke hulpmiddelen je nodig hebt. Door een taakstrategie te gebruiken, werk je gestructureerder en weet je precies hoe je de taak moet aanpakken, wat je helpt om beter en efficiënter te werken.

Wij tonen je op de visual drie strategieën die je kan gebruiken:


6 leerstrategieën die werken

Hieronder vind je enkele goeie strategieën die je kunnen helpen om jouw leerstof beter te verwerken en onder de knie te krijgen. Klik ook de naam van een strategie voor meer uitleg:

10 leerkaarten

Het Expertisecentrum voor Effectief Leren ontwikkelde 10 leerkaarten om slim te studeren. Bekijk de leerkaarten HIER en bepaal wat voor jou kan werken.

Oefenen, verwerken & studeren

Noteren met cornell note-taking

Cornell note-taking is een methode om overzichtelijke en effectieve notities te maken. Het papier wordt in drie delen verdeeld:

Deze methode helpt je informatie beter te onthouden en is ideaal voor herhaling.

Bekijk dit instructiefilmpje voor meer uitleg!

Memoriseren met begrippenkaarten

Begrippenkaarten maken


Nut van begrippenkaarten


Wanneer gebruik je begrippenkaarten?


Hoe studeer je met begrippenkaarten?


Je kunt de kaarten samenvoegen tot een overzichtelijke mindmap. Laat je kaarten controleren door je vakleerkracht.

nuttige oefeningen maken

Toon je extra werk aan de vakleerkracht.

Woordenschat oefenen

Woordenschatlijst
Als je het moeilijk vind om woordenschat te leren, kun je dit schema gebruiken om je te helpen. Schrijf de woorden op die je moet leren, samen met hun vertaling. Bedek dan de eerste rij en probeer de woorden te vertalen. Ga zo door, rij voor rij. Je kan dit sjabloon voor alle talen gebruiken.

TIP: Om met dit sjabloon aan de slag te gaan, maak je best eerst een kopie van het document voor jezelf. Hoe je dat moet doen, vind je hier.

StudyGo (vroeger wrts)

Leerstof verwerken

Bij het studeren voor een toets kun je vier fasen onderscheiden. Elke fase helpt je om je goed voor te bereiden, afhankelijk van de leerstof die je moet beheersen.

Fasen van Studeren

Belangrijke verwerkingsstrategieën

Met deze verwerkingsstrategieën kun je de leerstof effectief verwerken en je goed voorbereiden op je toets.

leerstof bijhouden

Leren en daarna weer vergeten – het klinkt vast bekend! Hermann Ebbinghaus ontdekte dat we nieuwe kennis in eerste instantie goed onthouden, maar deze snel weer vergeten. De vergeetcurve toont aan dat zonder herhaling onze kennis snel afneemt.

Gelukkig kun je dit vertragen door herhaling in je leerproces op te nemen. Door de leerstof regelmatig te herhalen, blijft de kennis beter en langer hangen.

Hier zijn enkele tips om je leerstof efficiënt te memoriseren:

Aan de slag

Voor moeilijke vakken kun je de volgende methode toepassen:

De avond voor én na de les: besteed 10 minuten aan een korte verwerkingsstrategie, zoals:

Doel: met deze aanpak verbeter je je geheugen op de lange termijn en bouw je de leerstof op.

Tijd maak je - time management

vermijd uitstelgedrag: Eat the frog 

De "kikker" staat symbool voor die ene taak die je het meest uitstelt: iets dat belangrijk is, maar moeilijk of vervelend voelt. Door die taak eerst aan te pakken, begin je je dag met een overwinning en voorkom je dat je blijft piekeren over wat je nog moet doen.

WAAROM WERKT HET?

HOE GA JE ERMEE AAN DE SLAG?

Identificeer je "kikker":
Vraag jezelf aan het begin van de dag (of de avond ervoor): Wat is mijn belangrijkste taak vandaag? Welke taak vermijd ik, maar heeft het grootste effect op mijn doelen of successen?

Doe het als eerste:
Begin je dag met deze taak, vóór andere minder belangrijke activiteiten. Zet je telefoon uit of elimineer afleidingen totdat je de taak hebt afgerond.

Breek de kikker in stukken:
Als de taak te groot of overweldigend lijkt, breek hem dan op in kleinere stappen. Begin met een kleine actie die je meteen kunt doen.

Gebruik tijdsblokken:
Plan 20-30 minuten speciaal voor je "kikker" en doe niets anders tijdens dat moment. 

Vier je overwinning:
Beloon jezelf na het voltooien van de taak. Dit kan iets kleins zijn, zoals een korte pauze of iets lekkers.

Golden hour

Wat is "The Golden Hour"?

"The Golden Hour" is de eerste, meest waardevolle periode van je dag waarin je het meest gefocust, alert en energiek bent. In deze tijd kun je je brein optimaal gebruiken en het beste werk leveren.

Het idee is dat je in deze periode je belangrijkste taken aanpakt—die taken die veel aandacht en concentratie vragen. Je benut je energie slim door het lastigste eerst te doen, in plaats van tijd te verspillen aan gemakkelijke klusjes.

WAAROM WERKT HET?

Je brein is fris: Na een goede nachtrust is je hoofd nog niet vol met afleidingen of vermoeidheid. Dit is hét moment om ingewikkelde of creatieve dingen te doen.
Je energie is hoog: Je hebt meer wilskracht en motivatie, waardoor je minder snel afgeleid raakt.
Je voorkomt uitstelgedrag: Door je belangrijkste taak meteen te doen, krijg je een voldaan gevoel en blijft de rest van de dag overzichtelijker.

HOE WERKT HET?

Identificeer je "golden hour":
Vraag jezelf af: Wanneer ben ik het meest geconcentreerd? Voor veel mensen is dat ’s ochtends vroeg, maar misschien ben jij juist ’s avonds op je best. Ontdek welk moment van de dag voor jou werkt! 

Plan je belangrijkste taken:
Gebruik deze tijd om je focus te richten op de lastigste of belangrijkste dingen. Denk aan:

Vermijd taken die je makkelijk later kunt doen, zoals e-mails of huiswerk waar je weinig bij na hoeft te denken.

Houd afleidingen weg:
Zorg dat je tijdens deze periode je telefoon weglegt, sociale media uitzet en in een rustige omgeving werkt.

Werk in blokken:
Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek: werk 25 minuten geconcentreerd, neem 5 minuten pauze en herhaal. Dit maakt je gouden uur nóg effectiever.

Maak het een gewoonte:
Als je je gouden uur elke dag gebruikt, wordt het een routine. Je brein zal weten: Dit is mijn moment om te knallen.

WAAROM IS HET HANDIG?

Met "the golden hour" maak je tijd je vriend, niet je vijand. Het helpt je om slim te werken in plaats van alleen maar hard te werken!

Pomodoro-techniek

Om goed te studeren, moet je je tijd goed indelen. Dat is niet gemakkelijk. De Pomodoro-techniek helpt je om je tijd nuttig te besteden. 

Kies een taak. Zet vervolgens een timer op 25 minuten en werk aan de taak. Zodra de timer gaat, neem je een pauze van 5 minuten. Dit herhaal je een aantal keer, waarna je een lange pauze neemt van 15 tot 30 minuten.

Tip! Uitstelgedrag? Probeer dit dan zeker uit.

Meer weten? De Pomodoro-techniek - helpt bij uitstelgedrag, je werkt aan je TIME MANAGEMENT.

Eisenhower methode

De Eisenhower-methode helpt je om taken slim te ordenen door ze te verdelen in vier categorieën, gebaseerd op urgentie en belangrijkheid. Dit eenvoudige model geeft je een duidelijk overzicht van wat direct aandacht nodig heeft en wat kan wachten of zelfs worden geschrapt.

Meer weten? De Eisenhower Methode 

Neem eens een pauze

Ontspanning is even belangrijk als studeren. Door bewust om te gaan met jouw slaap, pauzes, beweging en ademhaling, kun je je productiviteit verhogen en stress verminderen. Ontdek hoe je met simpele aanpassingen je studeerervaring kunt verbeteren, zonder overbelasting!


Extra inspiratie nodig voor een leuke pauze? Kijk eens naar deze 10 tips.

Wat als iets niet meteen lukt?

Stel je voor dat je ergens niet uitkomt tijdens de les. Het BBBB-principe helpt je om stap voor stap zelf een antwoord te vinden voordat je hulp vraagt aan de leerkracht. Zo werkt het:

Door het BBBB-principe te gebruiken, leer je zelf oplossingen te zoeken en bouw je zelfvertrouwen op. 

Eerste hulp bij faalangst

Wat is faalangst? Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. En die angst werkt belemmerend: je kan dan plots niet meer wat je anders wel kan.

Misschien kan dit werkboekje jou helpen? Neem gerust ook contact op met jouw leerbegeleider voor ondersteuning en hulp!