Onderwijsloopbaan
Tijdens het vak WWW neemt jouw klastitularis je mee in jouw onderwijsloopbaan.
Op deze pagina hebben we een tijdlijn gemaakt met de belangrijkste momenten waarop je een keuze moet maken. Onderaan vind je ook enkele nuttige links.
Studierichtingen
Neem een kijkje op onze richtingwijzer. Hier vind je alle richtingen terug die ZAVO aanbiedt.
Maak je graag kennis met alle richtingen die er bestaan? Dan kan je terecht bij de Onderwijskiezer of bij Colombus.
Nuttige informatie
Heeft mijn kind recht op het groeipakket in het hoger onderwijs?
Een student die hoger onderwijs (universiteit, hogeschool, conservatorium of militaire school) volgt, heeft recht op kinderbijslag tot zijn 25e verjaardag als hij voldoet aan de volgende voorwaarden:
De student is ingeschreven voor minstens 27 studiepunten voor het hele jaar. Zakt het aantal studiepunten onder de 27 vanaf een zekere maand, dan stopt het recht op gezinsbijslag op het einde van die maand.
Om het hele academiejaar gezinsbijslag te genieten, moet de jongere vóór 30 november ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten. Als de student zich na 30 november inschrijft voor minstens 27 studiepunten, dan heeft hij recht op gezinsbijslag vanaf de maand van inschrijving.
Een studiepunt is de meeteenheid die niet enkel het aantal lesuren maar ook de persoonlijke studie, de examen- en stageperiodes en de voorbereiding voor een thesis omvat. Als de opleiding niet uitgedrukt is in studiepunten, dan moet de student minstens 13 uren les volgen per week.
Wanneer een 'ex-leerling' een tijdje gaat werken, zelfs meer dan een jaar, en vervolgens toch beslist om terug te gaan studeren, dan heeft hij/zij terug recht heeft op kinderbijslag/groeipakket, zolang hij/zij voldoet aan de voorgaande voorwaarden.
Meer informatie vind je hier.
HEb ik recht op een studietoelage in het hoger onderwijs?
Check of je er recht op hebt en vraag je toelage eenvoudig aan via het digitaal loket op studietoelagen.be
Kom je in aanmerking voor een studietoelage, dan betaal je minder inschrijvingsgeld. Je krijg een hogere toelage als je op kot zit. Kom je net niet in aanmerking voor een studietoelage? Misschien kom je in aanmerking om als bijna-beursstudent minder inschrijvingsgeld te betalen.
Naast de studietoelagen van de Vlaamse overheid kan je voor studiefinanciering of een studielening ook terecht bij de studentenvoorziening of sociale dienst van je universiteit of hogeschool. Of voor een overbruggingslening, als je door omstandigheden tijdelijk extra kosten hebt. Die voorziening of dienst kan ook een renteloos voorschot op je studietoelage toestaan.
Meer informatie vind je hier.
Ga zeker bij de onderwijsinstelling waar jij je wil inschrijven informeren naar de mogelijkheden. Normaal gezien is er bij elke instelling een aanspreekpunt waarbij je terecht kan. Zij kunnen jou gericht helpen.