Beschrijving van de studierichting
In deze studierichting krijg je een brede algemene vorming in combinatie met filosofie, sociale en gedragswetenschappen, biologie en chemie.
Je filosofeert over de mens, de wereld rondom ons, geluk en de zin van het leven,... Hierbij vormt de maatschappelijke context en de leefwereld van de jongeren het uitgangspunt.
Je ontwikkelt een wetenschappelijk begrippenkader met betrekking tot sociale en gedragswetenschappen. Je krijgt te maken met thema’s over communicatie, opvoeding en ondersteuning, recht en samenleving en kritisch reflecteren over theorieën en begrippen uit de sociologie, politieke wetenschappen, psychologie, (ortho)pedagogiek, en sociaal recht.
Je leert verbanden zien met betrekking tot de hedendaagse samenleving, sociaal recht en politiek, communicatie en de mens en zijn gedrag. Hiervoor denk je na over wetenschappelijke theorieën. Daarnaast verwerf je inzicht in de fysiologie en anatomie van de mens en de (an)organische stoffen.
De samenleving, gezondheid en welzijn vormen het kader voor de ontwikkeling van al deze inzichten, kennis en vaardigheden.
Profiel leerling
Je hebt interesse in menswetenschappen. Je zoekt een richting met vakken zoals psychologie, sociologie, kunst en filosofie waar je tegelijk aan de slag gaat met onderzoek en toepassingen van de leerstof.
Na je studies secundair onderwijs wil je doorstromen naar een professionele bachelor of een academische opleiding. Een logische keuze is bijvoorbeeld een opleiding binnen de studiegebieden Gezondheidszorg, Sociaal-Agogisch werk, Kunstwetenschappen, Psychologie en Pedagogische wetenschappen of Politieke en Sociale wetenschappen.
De richting WELZIJNSWETENSCHAPPEN heeft een finaliteit doorstroom. Deze studierichting is met andere woorden gericht op de doorstroom naar het hoger onderwijs.